Pensiunea Gia - Istorie si Prezent
Sighisoara ni se infatiseaza si astazi ca un veritabil oras - muzeu oferind vizitatorului modern sansa rara de a realiza o intoarcere in timp, in atmosfera medievala de acum citeva sute de ani.
|
Cladirea in care se afla „PENSIUNEA GIA ” are si ea istoria ei. Este construita la sfirsitul secolului al 19-lea (1892), de catre firma Hugel-din Sighisoara- foarte renumita in vremea aceea. Sunt 6 cladiri- incepind de la Gara -asemanatoare:toate cu aceeasi arhitectura a fatadei(deasupra ferestrelor sunt sculptate fizionomii de fata, zidurile incaperilor de la parter sunt groase de aproximativ 40-50 centimetrii, la consolidarea constructiilor s-au folosit traverse de cale ferata, incaperile de la strada sunt cam de aceeasi marime).Cladirea in care se afla PENSIUNEA GIA nu a fost niciodata nationalizata si a avut mai multi proprietari . In pensiune, decoratiunile si dotarile interioare cauta sa imbine modernul cu istoricul si traditionalul romanesc.
|
Intre obiectele de valoare istorica pe care le puteti intilni aici se numara: 1. Doua furci folosite la tors lina- ambele cu inscriptionarea datei: 1898,respectiv 1922. Prima are gravat numele persoanei careia i-a apartinut, de etnie germana.Ambele furci sunt pictate si sculptate in traditia locului, cu motive specifice zonei.
2. Un act de confirmare din localitatea Apold- linga Sighisoara-incheiat in 24 Martie, 1918, de confirmare religioasa a unui copil – Martin Frank- nascut in 22 Martie, 1903.
3. In hornul cladirii, in anul 2002, (cind s-a construit mansarda unde se afla citeva din camerele pensiunii) au fost gasite scrisori- din timpul celui de-al doilea razboi mondial-trimise de Laur Laurentiu ( de etnie germana) mamei lui. In aceeasi mapa s-au gasit si acte oficiale- apartinind aceleiasi perioade.Pe scrisori sunt stampile ale SS-ului si timbre cu chipul lui Hitler si ale Regelui Mihai al Romaniei.
4. O masina de cusut- marca Gritzner- produsa, probabil, in jurul anului 1900.
5. In camere si pe hol se afla tablouri cu copii dupa picturi facute de Betty Schuller(1860-1904). Ea este considerata prima pictorita din Sighisoara. Tatal ei a fost Ludwig Schuller, profesor de desen, pictor si fotograf. Mama ei, Friederike, nascuta Martins si bunica ei din partea tatalui, originari din Danemarca, erau o familie talentata de pictori.Tatal a promovat talentul fiicei sale care a devenit o foarte cunoscuta pictorita in acuarela , ea prezentind Sighisoara din diferite unghiuri si perspective care nu mai sunt cunoscute generatiei de astazi.A fost intemeietoarea asociatiei „Sebastian Hann” in Sighisoara. A murit la varsta de 44 de ani.
6. Tablouri cu copii ale unor vederi , fotografii,care prezinta Sighisoara la sfirsitul secolului al 19-lea / inceputul secolului 20 si din perioada celui de-al doilea razboi mondial
Totodata, tot pe holul si in bucataria pensiunii, mai puteti vedea obiecte ale artei traditionale romanesti, confectionate de mesteri populari: o masca din zona Vrancei- caracteristica sarbatorilor de iarna din Moldova, ulcioare apartinind zonei Korund , cos din nuiele confectionat la Chendu – in apropierea Sighisoarei- de mesteri maghiari ,marionete si papusi „imbracate” in port popular romanesc, cusaturi ce reprezinta traditia zonei. Speram ca ne veti alege si vati intra in atmosfera incarcata de istorie inca de la sosirea in Sighisoara.
|